fbpx
Your search results

Kako kupiti stan u Albaniji?

Posted by Tim Albanija-nekretnine.com on 20.09.2022.
0

Stanovi u Albaniji na moru poslednjih godina posebno su primamljivi ljudima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i generalno regiona zapadnog Balkana, pre svega jer su cene nekretnina u ovoj zemlji i dalje veoma povoljne, da je pozitivan trend rasta cena vidljiv iz meseca u mesec, te je kupovina nekretnine u Albaniji i dobra investicija.

Razlozi za kupovinu su različiti – od onih koji stan kupuju radi investicije, preko onih koji nekretninu kupuju radi izdavanja, pa sve do onih koji se u ovu zemlju doseljuju. Za vas smo kreirali detaljan vodič o tome – Kako kupiti stan u Albaniji.

Zašto sve češće ljudi iz regiona kupuju stanove u Albaniji?

Nakon 2020. godine kada su brojni turisti iz našeg regiona saznali za Albaniju kao idealnu destinaciju za letovanje, sve je veći broj građana koji u ovoj zemlji kupuju nekretnine. Treba znati da je Albanija zemlja u intenzivnom razvoju, posebno kada je u pitanju sektor turizma. U poslednjih deset godina država Albanija ulaže velike napore i novčana sredstva u razvoj infrastrukture, unapređenje regulativa, ali i privlačenje stranih i domaćih investitora. Iz godine u godinu delovi gradova na moru postaju neprepoznatljivi usled obimne gradnje hotela i apartmanskih kompleksa.

Od osnovnih informacija o zemlji važno je napomenuti da Albanija ima 2.9 miliona stanovništva, da je glavni grad Tirana, kao i da je zvanična valuta Albanski lek (1€ = 118 ALL). Prosečna plata u Albaniji tokom 2022. godine bila je oko 500€, a godišnji rast BDP u 2021. godini bio je skoro 9 odsto.

Primera radi, građani zemalja našeg regiona koji su stanove u Albaniji kupovali tokom 2019. ili 2020. godine, u 2022. godini stanove ili nekretnine mogli su da prodaju po tržišnoj ceni višoj za od 50 pa sve do 100 odsto.

O Albaniji kao destinaciji za odmor

Albanija je za, primera radi turiste iz Srbije, uz Grčku, Crnu Goru i Hrvatsku, u 2022. godini bila jedna od najtraženijih destinacija za letovanje. Više desetina hiljada turista i izuzetni utisci, dokaz su da će Albanija i u budućnosti biti jedna od traženijih destinacija za letovanje naših turista.

Naravno da svi znamo bar nekoliko osoba koje su letovale u Albaniji i da su se sa letovanja vratile sa pozitivnim utiscima, a razlozi za posetu ovoj zemlji i odlazak na letovanje su povoljne cene smeštaja, izuzetno povoljne cene restorana i kafića, odlična povezanost sa gradovima Srbije i regiona, kao i dva mora na koja izlazi Albanija – Jadransko i Jonsko more.

Kada je u pitanju letovanje u Albaniji, naši turisti najčešće biraju odlazak u Drač, grad na Jadranskom moru, ili u Sarandu, Ksamil, Himaru i Valonu, gradove na Jonskom moru.

Gde kupiti stan?

Mnogo je faktora koji utiču na to kakav će biti odgovor na pitanje “Gde kupiti stan u Albaniji?”. Najpre, važno je da li stan kupujete investiciono, radi izdavanja i zarade, ili radi povremenog boravka ili preseljenja. Takođe, veliku ulogu igra i iznos koji ste spremni da izdvojite za kupovinu nekretnine.

Najtraženiji gradovi za kupovinu stana su Drač (sever Albanije), Valona (centralna Albanija) i Saranda (jug Albanije). Treba znati i da se cene u ova tri letovališta poprilično razlikuju, te su cene u Draču niže i kreću se već od 800 evra za kvadrat, dok su cene u Sarandi nešto više i kreću se od 1000€ po kvadratu pa naviše. Cene u Valoni kreću se od 1000€ pa naviše.

Da pogledate ponudu kliknite na link u nastavku:

Ukoliko stan kupujete investiciono i radi izdavanja, važno je napomenuti da su cene izdavanja stanova tokom sezone u Draču i do 30 odsto niže nego na jugu, u Sarandi ili Valoni, a što je svakako vidljivo i u inicijalnoj ceni za kupovinu stana.

Kada su u pitanju delovi grada u ova tri najpoznatija letovališta u kojima savetujemo kupovinu nekretnine, situacija je sledeća. U Draču preporučujemo delove grada Shkembi i Kavajes, Mali i Robit, Qeret i Golem, kao turističke delove grada, dok sam centar Drača savetujemo da izbegnete. U četiri navedena dela grada stanovi se nalaze na najviše deset minuta od plaže, pre svega jer se grad proteže duž obale mora.

Kada je u pitanju Valona, savetujemo kupovinu u centru grada, nedaleko od gradske plaže, kao i u prigradskim mestima Orikum i Radhime na oko 15 kilometara od centra grada.

Što se tiče Sarande, naš savet je kupovina nekretnine u centralnom delu grada (okruženje hotela Butrinti i gradskog šetališta), deo grada Kodrra, kao i noviji deo grada u blizini plaže Mango.

Da li stranci mogu kupovati nekretnine u Albaniji?

Da, za strance ne postoje nikakva ograničenja kada je u pitanju kupovina nekretnine. Jedino ograničenje odnosi se na poljoprivredno zemljište.

Dakle, stranci pri kupovini nekretnine imaju isti tretman kao i državljani Albanije.

Cene stanova na moru u Albaniji

Kada su u pitanju cene stanova u Albaniji, u nastavku možete pronaći sve detalje prema delu zemlje i važnim gradovima.

Drač

 • Centar grada – 800-1500€ po kvm
 • Shkembi i Kavajes – 800-1100€ po kvm
 • Mali i Robit – 700-1200€ po kvm
 • Qeret – 700-1200€ po kvm

Valona

 • Centar grada – 900-1100€ po kvm
 • Radhime – 900-1100€ po kvm
 • Orikum – 800-1100€ po kvm
 • Dhermi – 1100-2500€ po kvm

Saranda

 • Centar grada – 1000-1500€ po kvm
 • Centralno šetalište/hotel Butrinti i okruženje – 1000-1500€ po kvm
 • Kodrra – 1000-1200€ po kvm
 • Mango plaža – 1100-1800€ po kvm

Troškovi kupovine i regulativa

Od dodatnih troškova pri kupovini nekretnine izdvajaju se trošak angažovanja notara i pravnog zastupnika, ukoliko vam je zastupnik potreban.

U nastavku se nalaze iznosi troškova angažovanja notara:

 • Do 43.000€ – 0.35% iznosa transakcije
 • Do 107.000€ – 0.3% iznosa transakcije
 • Do 357.000€ – 0.28% iznosa transakcije
 • Do 714.000€ – 0.25% iznosa transakcije
 • Više od 714.000€ – 0.23% iznosa transakcije

Što se tiče angažovanja pravnog zastupnika, cena se kreće od 300 do 700 evra, u zavisnosti od kompleksnosti ugovora o kupoprodaji.

Treba napomenuti i da se ugovor i regulisanje komunalnih usluga plaća samo ukoliko ste prvi vlasnik nekretnine i to u iznosu od okvirno 310 evra.


Pročitaj još: Blog about dogs

Porez na imovinu

Što se tiče poreza na imovinu, on varira prema regionu i gradu i kreće se od 0.9€ po kvadratu u Sarandi i Valoni, pa sve do 2.1€ u Draču i Tirani.

Kada su u pitanju drugi mesečni i godišnji troškovi, oni variraju od situacije do situacije, u zavisnosti od kvadrature i potrošnje.

Koraci pri kupovini stana u Albaniji

U nastavku sledi taksativan prikaz koje korake treba pratiti pri kupovini stana u Albaniji

 • Najpre pogledajte ponudu stanova i nekretnina na ovom linku i informišite se o ponudi
 • Ukoliko u datom trenutku u ponudi nema većeg broja nekretnina, popunite formular kojim ćete iskazati interesovanje, a koji se nalazi na ovom linku
 • Ubrzo ćete putem mejla dobiti preporuke stanova koji su u datom trenutku dostupni, a prema vašim preferencijama, željama i budžetu
 • Razmotrite ponuđene opcije, sagledajte prednosti i mane ponuđenih stanova, te kreirajte uži izbor nekretnina koje vam se dopadaju i koje biste pogledali uživo
 • U saradnji sa agentima dogovorite posetu Albaniji i obilazak stanova koji su vam se dopali
 • Na licu mesta pogledajte nekretnine i uporedite ponuđene opcije
 • Angažujte pravnog zastupnika koji će proveriti kompletnu dokumentaciju objekta i nekretnine kako biste u potpunosti bili sigurni pri procesu kupoprodaje. Preporučujemo da sa agentima Albanija-nekretnine.com platforme dogovorite angažman pravnog zastupnika
 • Razgledajte nekretnine i uverite se da je sve legalno i pouzdano po savetu pravnog zastupnika i odlučite se za stan koji vam se najviše dopada
 • Obavestite agenta o odluci, nakon čega će tim Albanija-nekretnine.com platforme pripremiti sve dalje korake (Priprema ugovora, transakcija, priprema dokumentacije, angažman notara…)
 • Potpisivanje ugovora, transakcija i preuzimanje ključeva

Stanovi i nekretnine u Albaniji na jednom mestu

Preporučujemo da ponudu stanova i nekretnina u Albaniji za prodaju pogledate na jedinstvenoj platformi Albanija-nekretnine.com.

Tim platforme Albanija-nekretnine.com poseduje višegodišnje iskustvo u procesima kupoprodaje nekretnina u Albaniji, sa posebnim fokusom na stanove i apartmane. Osim profesionalnosti i pouzdanosti, prednost našeg tima su i agenti koji govore srpski i albanski jezik, što umnogome olakšava proces komunikacije, obilaska i kupovine nekretnine.

Kompletnu ponudu možete pogledati na ovom linku, dok upit za kupovinu stana možete poslati ako kliknete ovde.

Compare Listings